Związki w yerba mate powodują śmierć komórek raka jelita grubego

Yerba Mate

Yerba Mate

Czy zapobieganiu raka jelita grubego jest tak proste, jak rozwijanie zamiłowania do herbaty yerba mate? W niedawnym badaniu Uniwersytetu Illinois, naukowcy wykazali, że ludzkie komórki raka jelita grubego umierają, kiedy są narażone na przybliżoną liczbę aktywnych biologicznie związków obecnych w jednej filiżance tego naparu, który od dawna spożywany jest w Ameryce Południowej ze względów leczniczych.

„Pochodne kofeiny w yerba mate nie tylko powodują śmierć ludzkich komórek raka jelita grubego, ale także zmniejszają poziom ważnych markerów zapalenia.” twierdzi Elvira de Mejia – profesor chemii spożywczej i toksykologii żywności na Uniwersytecie Illinois.

To ważne, ponieważ zapalenie może wywołać dalsze kroki rozwoju nowotworu, powiedziała.

W badaniu in vitro, de Mejia i były student Sirima Puangpraphant wyizolowali, oczyścili, a następnie ludzkie komórki raka jelita grubego poddali działaniu pochodnymi kwasu kawoilochinowego (CQA) pochodzącymi z yerba mate. W miarę jak naukowcy zwiększali stężenie CQA, komórki nowotworowe umierały w wyniku apoptozy.

„Mówiąc wprost, komórki nowotworowe ulegały samozniszczeniu, ponieważ ich DNA zostało uszkodzone”, powiedziała.

Zdolność do indukcji apoptozy lub śmierci komórki, jest obiecującą taktyką interwencji terapeutycznych we wszystkich typach nowotworów, powiedziała.

de Mejia powiedziała, że udało im się zidentyfikować mechanizm, który doprowadził do śmierci komórki. Niektóre pochodne CQA drastycznie zmniejszały kilka markerów stanu zapalnego, w tym NF-kappa-B, który reguluje ekspresję wielu genów, które wpływają na ten proces poprzez produkcję ważnych enzymów. Ostatecznie komórki raka umierały w wyniku indukcji z dwoma specyficznymi enzymami: kaspazą-3 i kaspazą-8, powiedziała de Mejia.

„Jeśli uda nam się zmniejszyć aktywność NF-kappa-B, ważnego wskaźnika łączącego zapalenie z rakiem, będziemy w stanie lepiej kontrolować przemianę normalnych komórek w komórki rakowe,” dodała.

Wyniki badania sugerują wyraźnie, że pochodne kofeiny w yerba mate są potencjalnie czynnikami przeciwnowotworowymi i mogą być także pomocne w zwalczaniu innych chorób związanych ze stanem zapalnym, powiedziała.

Ale, ponieważ jelito grube i jego mikroflora odgrywają ważną rolę w przyswajaniu i metabolizmie związków kofeiny, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe działanie yerba mate może być najbardziej przydatne w leczeniu okrężnicy.

„Wierzymy, że istnieje wiele dowodów bioaktywnych korzyści picia yerba mate, zwłaszcza jeśli masz powody do obaw o raka jelita grubego. Torebki yerba mate są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i coraz częściej dostępne są w dużych supermarketach,” dodała.

Naukowcy zakończyli już i wkrótce opublikują wyniki badania, które porównuje rozwój raka jelita grubego u szczurów, które piły yerba mate jako jedyne źródło wody z grupą kontrolną, która piła tylko wodę.

To badanie in vitro zostało opublikowane w Molecular Nutrition & Food Research, obj. 55, s. 1509/22, w 2011 roku. Współautorzy to Sirima Puangpraphant, obecnie adiunkt na Uniwersytecie Kasetsart w Tajlandii; Greg Potts, student Uniwersytetu Illinois; oraz Mark A. Berhow i Vermillion Karl z USDA, ARS, Narodowego Centrum Wykorzystania Badań Rolniczych w Peoria, Illinois. Prace były finansowane przez Radę Badań Uniwersytetu Illinois i założone przez Puangpraphanta Tajskie Królewskie Stypendium Rządowe.

źródło: Compounds in mate tea induce death in colon cancer cells, EurekAlert!, 2012-01-23

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *